2013 metais Panevėžio apskrityje išaugo sergamumas lytiškai plintančiomis infekcijomis

plintančios infekcijosPanevėžio visuomenės sveikatos centro (toliau – Centras) duomenimis, 2013 metais Panevėžio apskrityje ženkliai išaugo sergamumas lytiškai plintančiomis infekcijomis (toliau – LPI). Praėjusiais metais sergamumas sifiliu padidėjo daugaiu nei 3 kartus lyginant su 2012 metais (atitinkamai 0,1 ir 0,42 atvejo/10 000 gyv.).

Sergamumas lytiškai santykiaujant plintančių chlamidijų sukeltais susirgimais per tą patį laikotarpį išaugo nuo 0,5 iki 1,08 atvejo/10 000 gyventojų. 2013 m. Panevėžio apskrityje didžiausias sergamumas sifiliu buvo užregistruotas Panevėžio mieste ir Kupiškio rajone (atitinkamai 0,52 ir 0,5 atvejo/10 000 gyventojų), lytiškai santykiaujant plintančių chlamidijų sukeltomis ligomis – Biržų rajone (5,0 atvejo/10 000 gyventojų). Labiausiai šios LPI buvo paplitusios moterų tarpe (sifilis – 62,5 proc., chlamidiozė – 80,7 proc.).

LPI dažniausiai užsikrečiama lytinių santykių (vaginalinių, oralinių arba analinių) metu. Taip pat šios infekcijos gali būti perduodamos vaisiui nėštumo metu, rečiau kraujo perpylimo metu. Buitiniu keliu LPI neužsikrečiama, jei kruopščiai laikomasi asmens higienos reikalavimų. Užsikrėtus LPI, ligos požymiai gali pasireikšti po savaitės, mėnesio ar ilgesnio laiko, o kartais požymių visai nebūna.

LPI simptomai – labai įvairūs. Pagrindiniai šių ligų požymiai yra išskyros iš šlapimo – lyties organų (moterims jų pagausėja), kurių spalva įvairi – nuo geltonai žalsvos iki permatomos. Skausmingas ar deginantis šlapinimasis. Baltos apnašos varpoje, vaginoje ar burnoje, bėrimai lyties organų srityje. Taip pat gali padidėti kirkšnių limfmazgiai. Skausmingumas kapšelyje, pilvo apačioje ar kraujo pasirodymas po lytinių santykių. Asmuo, užsikrėtęs LPI, kitus asmenis gali užkrėsti nuo užsikrėtimo momento, netgi neturėdamas jokių susirgimo požymių. LPI gydymas gali būti sėkmingas tik kartu gydant lytinį partnerį, todėl jį reikia informuoti apie susirgimą. Siekiant išvengti lytiškai plintančių infekcijų, svarbu susilaikyti nuo atsitiktinių lytinių santykių ar turėti ilgalaikius abipusiai monogaminius lytinius santykius su asmeniu, kuris žino, kad nėra infekuotas. Riziką užsikrėsti LPI sumažina prezervatyvų naudojimas lytinių santykių (vaginalinių, oralinių, analinių) metu. Svarbu vengti lytinių santykių ir nedelsiant kreiptis į gydytoją, jei pastebimos neįprastos išskyros iš lyties takų, pūslelės ar opos, bėrimai, niežulys. Reikia atminti, kad asmuo, kuris kartą persirgęs sifiliu, gonorėja, chlamidioze ir kt. LPI, gali vėl pakartotinai užsikrėsti.

kriminalai.com

šaltinis: Panevėžio visuomenės sveikatos centro info.

Cituojant ar platinant kriminalai.com informaciją būtina nuoroda į informacijos šaltinį.