Sukčių pinklėse – dvi panevėžietės

2011 metais Panevėžio apskrities vyriausiajame policijos komisariatas tyrė 138 sukčiavimo atvejus, 2012 metais – 23.

Kovo 14 d. į 83-ejų metų panevėžietės namus atėjo moteris. Prisistačiusi banko darbuotoja, moteris paklausė, ar senolė turi namuose pinigų stambiomis kupiūromis, ir paaiškino, kad reikia surašyti banknotų numerius, nes litai bus keičiami į eurus ir reikės banknotų numerių. Senolė, patikėjusi apgavike, atnešė turėtas santaupas. Beskaičiuodama ir berašydama banknotų numerius, tariama banko darbuotoja pasisavino 10 tūkst. litų.

Kai 43-ejų panevėžietei paskambinęs tariamas pareigūnas paprašė internetinės bankininkystės kodų, moteris nepatikėjo, tačiau kai po šio skambučio sulaukė skambučio tariamos banko darbuotojos, kuri pranešė, kad per moters sąskaitą atliekamos neteisėtos finansinės operacijos, panevėžietė pasakė kodus. Kitą dieną ji sužinojo, kad iš jos sąskaitos paimti 770 litų, o iš UAB „Moment Credit“ – 1 000 ir 1 500 litų kreditai.

Anksčiau žmones taip apgaudinėdavo tariami darbdaviai, tai dabar vis dažniau sukčiai prisistato Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, policijos ar Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnais, pasakoja istoriją, kad jie tiria sunkų nusikaltimą, kurio metu nusikaltėliai buvo pervedę į žmogaus, su kuriuo jie kalba, banko sąskaitą didelę pinigų sumą, po to iš tos sąskaitos padarė įvairius pavedimus. Pokalbio metu išsiaiškina, kokiame banke jų kalbinamas žmogus turi sąskaitą, ar naudojasi elektroninės bankininkystės duomenimis, prašo pasakyti sąskaitų ir internetinės bankininkystės kodus.

Pareigūnai įspėja, kad internetinės bankininkystės kodų negalima patikėti net šeimos nariams, juolab nepažįstamiems, paskambinusiems telefonu. Nė vienas pareigūnas, banko darbuotojas kodų nereikalauja. Net ir tada, kai Jūsų sąskaitoje pinigų nėra, sukčiai kodais pasinaudos paimdami greituosius kreditus. Sukčiams pinigai, Jums – paimto kredito grąžinimas. Tad sulaukę tokių skambučių, neatskleiskite prisijungimo vardų, slaptažodžių, PIN kodų ir kt., o nedelsiant skambinkite policijai.

kriminalai.com

šaltinis: Panevėžio apskr. VPK info.

Posted Under
Be kategorijos