Apie pieno produktų saugą ir vykdomą kontrolę Rusijos specialistams patvirtinta raštu

Praėjusią savaitę (spalio 22- 25 d.) Lietuvoje lankėsi Rusijos Federacijos vartotojų teisių priežiūros tarnybos (,,Rosspotrebnadzor”) specialistai. Vizito metu jie detaliai susipažino su Lietuvoje veikiančia valstybinės maisto kontrolės sistema, lankėsi maisto produktų tyrimus vykdančiose laboratorijose ir pasirinktose pieno perdirbimo įmonėse.

Po šio vizito Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba išsiuntė ,,Rosspotrebnadzor” oficialų atsakymą į Rusijos vartotojų teisių priežiūros tarnybos specialistų iškeltus klausimus. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus dr. Jono Miliaus teigimu, visi klausimai buvo detaliai išnagrinėti beveik savaitę trukusio vizito metu, tačiau Rusijos atsakingai institucijai papildomai išsiųstas ir oficialus atsakymas.

„Vizito metu ,,Rosspotrebnadzor” specialistai įsitikino, kad Lietuvos gamintojų tiekiami maisto produktai yra saugūs ir kokybiški. Norėdami, kad situacija Lietuvos valstybinės maisto kontrolės sistemoje būtų patvirtinta oficialiai, šiandien ,,Rosspotrebnadzor” išsiuntėme oficialų raštą apie atliekamus produktų saugos ir kokybės tyrimus, įmonių savikontrolės sistemas. Dokumente pateikėme labai detalią informaciją ir statistikos duomenis tiek apie valstybinės kontrolės principus, atliktus patikrinimus ir laboratorinius tyrimus, tiek apie įmonių savikontrolės rezultatus“, – pabrėžė J. Milius.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, siekiant užtikrinti pieno produktų žaliavos saugą ir kokybę, per 2013 metus ištirta per 10 tūkstančių žaliavinio pieno mėginių. Pieno žaliavoje tirti veterinarinių vaistų likučiai, kiti rodikliai. Neatitikimų normoms nei viename mėginyje nebuvo nustatyta.

Ne mažiau nuodugniai tiriama ir pieno produktų sauga. Šiais metais dėl mikrobinio užterštumo jau ištirta per 2,3 tūkst. pieno produktų mėginių, dėl antimikrobinių medžiagų likučių – 3,7 tūkst., dėl pesticidų likučių – 2,3 tūkst., dėl taršos sunkiaisiais metalais, mikotoksinais, nitratais ar peroksidais – apie 700 mėginių.

Vertinant pieno produktų kokybės rodiklius, 2013 metais ištirta daugiau nei 800 mėginių, tiriant produktuose pieno baltymų ir riebalų kiekius, per 200 mėginių nustatant bifido bakterijų skaičių, apie 50 įvairių juslinių tyrimų. Nuolat stebima ir pieno produktų fasavimui naudojama tara, šiemet ištirta apie 100 mėginių dėl su maistu kontaktuojančių medžiagų (ftalatų) galimos migracijos į gaminius.

„Rusijos specialistams akcentavome, kad pieno produktų saugos ir kokybės tyrimai atliekami tiek mūsų šalies, tiek ir didžiausiose akredituotose Europos laboratorijose. Nebuvo nustatyta nei vieno atvejo, kad Lietuvos įmonės vartotojams būtų pateikę nesaugią ar nekokybišką produkciją. Per metus ištyrus daugiau kaip 4 tūkstančius pieno produktų mėginių, o tai daugiau kaip 25 tūkst. įvairių tyrimų, taip pat nebuvo nustatyta nei vieno reikalavimų neatitinkančio atvejo. Apie tai informavome ,,Rosspotrebnadzor” specialistus jų vizito metu ir oficialiai patvirtinome raštu šiai tarnybai“, – pabrėžė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius.

Praėjusią savaitę vykusio vizito metu ,,Rosspotrebnadzor” specialistai Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje ir Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute buvo detaliai supažindinti su pieno sektoriaus kontrole visuose gamybos etapuose, pradedant gyvūnų sveikata, žaliavinio pieno gamyba, supirkimu, produktų gamyba, sandėliavimu ir baigiant produktų sertifikavimu juos išvežant į Rusijos Federaciją. Svečiai taip pat aplankė Valstybinę įmonę „ Pieno tyrimai“– įgaliotą nešališką pieno tyrimų laboratoriją, tiriančią žalio pieno sudėtį ir kokybę, kuri akredituota atlikti žalio pieno cheminius, fizinius ir mikrobiologinius tyrimus. Buvo aplankytos ir trys pieno produktų gamybos įmonės, kuriose delegacijos nariai susipažino su gamybos procesais.

kriminalai.com                           

šaltinis: VMVT info.

Cituojant ar platinant kriminalai.com informaciją būtina nuoroda į informacijos šaltinį.

Posted Under
Be kategorijos