Uždrausta tiekti į rinką ir naudoti maisto gamyboje nesaugius fermentus

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Europos Komisijos Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF) gauta informacija apie nesaugius, chloramfenikoliu užterštus fermentinius preparatus. Gavus informaciją, kad nesaugūs produktai galėjo pasiekti ir Lietuvos įmones, pradėtas skubus tyrimas.

RASFF pranešime nurodoma, kad nesaugūs fermentiniai preparatai išplatinti Vokietijoje, Belgijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje, Austrijoje, Jungtinėje Karalystėje, Lietuvoje.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai nustatė, kad fermentinių preparatų ir su jais pagamintų kepimo mišinių į Lietuvą įvežė trys įmonės: UAB „Izabelita“ (Darbo a. 5, Panevėžys), UAB „Puratos Lietuva“ (M. Sleževičiaus g., Vilnius) ir UAB „Vaiskona“ (Pramonės g. 13, Vilkaviškis). Tyrimo metu išsiaiškinta, kad Lietuvos gamybos įmonėse galimai nesaugūs fermentiniai preparatai buvo naudojami sulčių gamyboje, duonos ir konditerijos kepiniuose, tešlos kildinimui.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai tęsia tyrimus, realizuoti uždrausta per 700 kg fermentinių preparatų ir su jais pagamintų kepimo mišinių, atliekami žaliavų ir kepinių laboratoriniai tyrimai.Visoms įmonėms, įsigijusioms galimai nesaugių fermentinių preparatų, uždrausta juos naudoti ir nurodyta saugiai sunaikinti.

„Chloramfenikolis yra cheminė medžiaga, naikinanti bakterijas. Nors fermentiniame preparate aptikti chloramfenikolio kiekiai yra labai maži ir žmonių sveikatai nepakenktų, tačiau maiste šios medžiagos iš vis neturi būti, todėl visose ES valstybėse į šį RASFF pranešimą sureaguota labai rimtai ir skubiai“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

kriminalai.com 

šaltinis: VMVT info.

Cituojant ar platinant kriminalai.com informaciją būtina nuoroda į informacijos šaltinį.

Posted Under
Be kategorijos