Moksleivių noras rūkyti stipresnis už prevenciją ir baudas

Nors prie mokyklų mokiniams rūkyti draudžiama, tačiau paauglių, traukiančių cigaretę, daugėja. Prevencijos programos ir įvairūs draudimai rezultatų neduoda: kaip rodo tyrimai, paaugliai pradeda rūkyti jau nuo 13-14 metų. Mokyklose per pertraukas nedraudžiama mokiniams išeiti į kiemą, o ką jie ten veikia, išsiaiškinti nelengva. Pedagogams tai – taip pat ne paslaptis. Vis dažniau prašoma policijos pareigūnų pagalbos, informuojami tėvai. Pastarųjų reakcija būna nevienoda: vieni vaikus pabara, kiti lieka abejingi.

Paaugliai mažiau rūkytų, jei jiems nebūtų parduodami rūkalai. Tačiau išlaukti aštuoniolikos metų ir tik tada bandyti traukti dūmą, deja, pavyksta nedaugeliui. Už tabako gaminių nupirkimą ar kitokį perdavimą nepilnamečiui, atsakomybė numatyta Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 185 str. 4 d. ir už tokį pažeidimą skiriama bauda nuo 250 iki 500 litų. Per šiuos metus Ignalinoje užfiksuoti tik 4 tokie atvejai, o tai byloja, kad ši problema mažai kam rūpi. Rūkymas – rimta problema, jau nuo pirmosios cigaretės prasideda gerokai rimtesni dalykai: bandoma rūkyti „žolę“, vartoti įvairias psichotropines medžiagas. Todėl ne tik pedagogai, bet ir tėvai neturi būti abejingi.

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prevencijos poskyrio specialistė Jūratė Pernavienė sako, kad tokių atvejų, kai prie ugdymo įstaigų pagaunamas rūkalius, tik daugėja. Per š. m. sausio mėnesį jau surašyti 4 protokolai, už minėtus pažeidimus nubausti 4 mokiniai, o per 2011 m. tokių pažeidėjų buvo net 25. Reidai, kurių metu aiškinamasi, kur nepilnamečiai traukia dūmą, rezultatų duoda, bet dažnai tai būna tik policijos rūpestis. Taip stipriai neveikia ir artimiausiu metu pajuntamos pasekmės: blogas kvapas iš burnos ar nuo drabužių, pageltę dantys, papilkėjusi oda, blogesni rezultatai sporto salėje, plaučių ar ant lūpų išsivystęs vėžys.

Tačiau nevertėtų pamiršti, kad 2003 m. lapkričio 14 d. Ignalinos rajono taryba priėmė sprendimą Nr. 129 „Dėl nerūkymo teritorijų prie ugdymo įstaigų nustatymo“ ir nutarė prie Ignalinos rajono savivaldybės ugdymo įstaigų nustatyti nerūkymo teritorijas.

Rūkymas vietose, kuriose draudžiama tai daryti, užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 50 litų, o už tuos, kurie neturi 16 metų, atsako tėvai. Jiems dažniausiai surašomi administracinės teisės pažeidimų protokolai.

kriminalai.com

šaltinis: Utenos aps. VPK info.

Posted Under
Be kategorijos